Σε αδιέξοδο οδηγούνται οι Έλληνες κτηνοτρόφοι

Σε αδιέξοδο οδηγούνται οι Έλληνες κτηνοτρόφοι

Αρ. Πρωτ. 13050/13.07.2010

Προς Υπουργό:

Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

 

Σε αδιέξοδο οδηγεί η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έναν από τους ζωτικότερους κλάδους της αγροτικής ανάπτυξης της χώρας μας, αυτόν της κτηνοτροφίας. Η κτηνοτροφία που ασκούσαν έως τώρα οι ίδιοι καθίσταται ασύμφορη, εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθεί το αρμόδιο Υπουργείο και της αναλγησίας της Κυβέρνησης. Εν έτει 2010 και με την ύπαρξη χαρτογραφημένων εκτάσεων παρουσιάζονται φαινόμενα παράδοξα και ασυνήθιστα. Συγκεκριμένα, ενώ πέρυσι στην κωμόπολη του Ζαγκλιβερίου του Νομού Θεσσαλονίκης δόθηκαν διαθέσιμες προς βόσκηση «μη δασικές επιφάνειες» έκτασης 32.000 περίπου στρεμμάτων, φέτος δόθηκαν συνολικά μόλις  1.500 στρέμματα. Ακόμη, στο Δήμο Σοχού, μια κατεξοχήν κτηνοτροφική περιοχή, δόθηκαν πέρυσι για βόσκηση 130.000 στρέμματα, ενώ φέτος μόλις 19.000 στρέμματα.

Είναι αντιληπτό, ότι χωρίς γη δεν μπορεί να υπάρξει κτηνοτροφία και έτσι ο κλάδος αυτός οδηγείται σε συρρίκνωση, εάν λάβουμε υπόψη ακόμη το γεγονός ότι η χώρα μας είναι ελλειμματική στο ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων και εισάγει το 70% περίπου του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων που καταναλώνουμε. Οφείλει λοιπόν  το αρμόδιο Υπουργείο να προχωρήσει άμεσα στην εγκατάσταση των κτηνοτρόφων στις περιοχές δασών, όπως συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Ελβετία), παρέχοντάς τους όλα εκείνα τα στοιχεία για να αποτελέσει η κτηνοτροφία έναν δυναμικό κλάδο της Εθνικής μας οικονομίας.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να προβεί στην επίλυση του προβλήματος των Ελλήνων κτηνοτρόφων, αναφορικά με την εγκατάστασή τους σε δασικές περιοχές;